Main content

Vraag

Beste Jim,



Zoals ik eerder heb geschreven geeft Risperidon mij een prolactineverhoging. Helaas is mijn situatie zo dat ik niet op korte termijn kan afbouwen of met andere medicijnen kan experimenteren, maar dat wil ik in de toekomst wel doen.



Recentelijk zei mijn psychiater dat het gebruik van Risperidon mij op lange termijn osteoporosis/osteopenia kan geven.



Is het eigenlijk omkeerbaar door met dat medicijn te stoppen?



Alvast bedankt en bedankt dat Psychosenet bestaat!



Mvg,

Antwoord

Beste Maria,



Dank voor je vraag! Er is inderdaad een verband tussen het hebben van een psychotische stoornis en osteoporose, maar in hoeverre antipsychotica hiervoor verantwoordelijk zijn weet men niet precies. Het kan ook te maken met andere factoren zoals leeftijd (je bent nog erg jong dus laag risico), gewicht, voeding, beweging en roken.



In de praktijk is het belangrijk om de dosis van het antipsychoticum zo laag mogelijk te houden en goed te letten op gewicht, voeding, bewegen en roken.



En als je vermoedt dat er sprake is van osteoporose is het vrij eenvoudig om hier onderzoek naar te doen via de huisarts, dus kun je altijd doen....



In hoeverre de osteoporose weer weg gaat als er eenmaal sprake is van osteoporose in het kader van psychose en antipsychotische behandeling is niet precies bekend, sorry!



Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: