Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoelang duurt een psychose als gevolg van cocaïnegebruik, zonder medicatie?

Vraag

Mijn vriend is een maand geleden twee weken opgenomen geweest op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in het buitenland. Hij was in een psychose geraakt na cocaïnegebruik.

Hij dacht door de psychose dat zijn telefoon was gehackt en dat hij door mensen werd getraceerd, hierdoor heeft hij zijn telefoon en alle apparatuur kapot gemaakt .

Na twee weken is hij uit het ziekenhuis ontslagen met medicijnen, maar na een maand is hij nog steeds extreem achterdochtig.

Mijn vraag is: hoelang kan de paranoia duren zonder medicijngebruik? (volgens zijn zus neemt hij zijn medicijnen namelijk niet in).

Mijn volgende vraag is: zal de psychose als gevolg van cocaïnegebruik leiden tot cognitieve stoornissen? Kan de psychose het geheugen aantasten? Ik ben namelijk bang dat hij straks niet meer weet wie ik ben.

Antwoord

Hey K.,

Wat een ellende voor jullie!

1. Ik zou nu niet al te bezorgd zijn over cognitieve stoornissen, en zeker niet in de zin van dat hij je niet meer zal herinneren. Dat soort cognitieve stoornis bestaat niet bij psychose - dat is meer dementie.

2. Als hij medicijnen neemt is de kans dat de paranoia zakt groter dan zonder medicijnen - maar veel hangt ook af van óf hij doorgaat met de coke óf dat hij inmiddels is gestopt. Gaat hij door met coke dan is de kans dat hij psychotisch blijft veel groter...

3. Hij zal je vast nog wel herinneren - met of zonder psychose - maar denk ook aan jezelf. Een gezonde relatie betekent dat je daar beiden stevig aan moet kunnen bijdragen - de vraag is of gebruik van coke daar bij past.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 2 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook