Main content

Vraag

Hallo Jim,

Hoelang kan een psychose duren?

Een vriend lijkt al jaren psychotisch. Er is sprake van paranoia en er is een gebrek aan ziekte-inzicht. Dit wordt vooral zichtbaar als mensen dichtbij komen. Dit is zeer beangstigend voor naasten. Bij oppervlakkig contact lijkt alles normaal.

Ik hoor graag of dit een bekend beeld is, en of er een kans bestaat dat hij uit deze toestand komt zonder hulp.

Vriendelijke groet,

N.

Antwoord

Hoi N.,

Bij 100 mensen met psychose is het beloop heel individueel en verschillend.

Maar in het algemeen zou je kunnen zeggen:

35% herstelt heel goed van de symptomen (dit heet: klinisch herstel)
40% herstelt redelijk van de symptomen
25% herstelt matig tot slecht van de symptomen

Dus er zijn mensen die min of meer permanent psychotisch blijven zonder ziekte-inzicht. Het beeld van paranoia die chronisch is en niet weggaat, en ook niet wordt behandeld omdat de persoon zich toch staande houdt in de samenleving, is dus herkenbaar.

Dat gezegd hebbende: we weten ook uit de vele beloopstudies dat verandering altijd mogelijk is, ook na jaren van een schijnbare 'stabiele' klinische situatie.

Soms kan een behandeling verandering brengen - maar dat gaat alleen als hij wil of als er goede gronden zijn voor een zorgmachtiging...

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 25 februari 2021
  • Deel deze pagina: