Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe laat je iemand inzien dat hij in een psychose zit?

Vraag

Hoe kun je een naaste bewust maken van het feit dat hij in een psychose zit? Vooral wanneer de symptomen van psychose de persoon zelf niet lijken op te vallen?

Antwoord

Beste A.,

Je kunt beter niet proberen iemand bewust te maken van de psychose, omdat de persoon in een psychose simpelweg dit heel anders ziet en beleeft.

Het is zoiets als proberen je oudere broer ervan te overtuigen dat hij in werkelijkheid een paard is. Gaat waarschijnlijk niet lukken!

In de logica van de psychose is alles heel natuurlijk voor de persoon zelf, maar niet voor zijn omgeving.

Het beste kun je de psychose zien als een metafoor voor uitdrukking van menselijke zorgen en angsten. Je moet het dus niet letterlijk nemen, maar als een reflectie van normale menselijke zorgen en angsten. Op die manier bekeken, is het vaak makkelijker om in contact te blijven. En om contact draait alles.

De professionals van de ggz kunnen de therpeutische gesprekken doen - jij moet vooral in contact blijven.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 11 februari 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook