Main content

Vraag

Hoe kun je een naaste bewust maken van het feit dat hij in een psychose zit? Vooral wanneer de symptomen van psychose de persoon zelf niet lijken op te vallen?

Antwoord

Beste A.,

Je kunt beter niet proberen iemand bewust te maken van de psychose, omdat de persoon in een psychose simpelweg dit heel anders ziet en beleeft.

Het is zoiets als proberen je oudere broer ervan te overtuigen dat hij in werkelijkheid een paard is. Gaat waarschijnlijk niet lukken!

In de logica van de psychose is alles heel natuurlijk voor de persoon zelf, maar niet voor zijn omgeving.

Het beste kun je de psychose zien als een metafoor voor uitdrukking van menselijke zorgen en angsten. Je moet het dus niet letterlijk nemen, maar als een reflectie van normale menselijke zorgen en angsten. Op die manier bekeken, is het vaak makkelijker om in contact te blijven. En om contact draait alles.

De professionals van de ggz kunnen de therpeutische gesprekken doen - jij moet vooral in contact blijven.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 11 februari 2021
  • Deel deze pagina: