Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoelang ben je psychosegevoelig?

Vraag

Hoelang ben je psychosegevoelig? Ik heb vijf jaar geleden een psychose gehad.

 

Antwoord

Hey B.,

Het korte antwoord is: dat bepaal je zelf, in samenspraak met je behandelteam.

In principe is ieder mens tot op zekere hoogte psychosegevoelig, net zoals ieder mens stressgevoelig is en angstgevoelig.

De ene persoon is meer psychosegevoelig dan de ander. Bij de persoon die meer psychosegevoelig is, kunnen bij stress/trauma/cannabisgebruik makkelijker psychotische symptomen ontstaan dan bij de persoon die minder psychosegevoelig is.

De psychosegevoeligheid die een mens heeft kan dus tot uiting komen in de vorm van psychotische symptomen. Dit kan kortere of langere tijd duren.

Als de psychotische symptomen weg zijn is er geen sprake meer van een psychotische stoornis, echter de psychosegevoeligheid die iemand heeft blijft op de achtergrond natuurlijk wel aanwezig.

Je moet je altijd bewust zijn van je psychosegevoeligheid, zodanig dat er geen psychotische symptomen ontstaan. Dus je gevoeligheid managen om een normaal leven te kunnen leiden.

Zonder psychotische diagnose, maar wel met inachtneming van je menselijke gevoeligheid.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Jim van Os op 12 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook