Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Heb ik een hogere dosering Lexapro nodig na mijn zwangerschap?

Vraag

Hoi Ralph,

Voor mijn zwangerschap zat ik op een onderhoudsdosering van 5 mg Lexapro. Helaas, 6 maanden na de zwangerschap, nemen de angst- en depressieklachten heftig toe.

Van mijn behandelaar moet ik de Lexapro verhogen naar 10 mg. Voor de zwangerschap heb ik dit tijdelijk gedaan, maar ik had toen zoveel bijwerkingen dat ik het uiteindelijk op 7 mg gehouden heb. Ik breek Lexapro intermediair af dus een lagere dosis is zo gek nog niet dacht ik.

Maar kan het zijn dat je door verandering van hormonen toch behoefte hebt aan een hogere dosering?

Antwoord

Dag J.,

Je weet dat we via PsychoseNet geen concrete behandeladviezen kunnen geven, dus ik geef een meer algemeen antwoord.

Je mag verwachten dat de hormonale toestand 6 maanden na een zwangerschap wel weer is zoals voor de zwangerschap. Er kunnen veel redenen zijn waarom klachten van angst en depressiviteit toenemen. Als eerder medicatie effectief is gebleken, kan een verhoging van de dosis uitgeprobeerd worden, waarbij je na een week of drie wel verbetering zou moeten voelen. Het is dus een kwestie van verstandig uitproberen. Escitalopram is ook in druppelvorm te verkrijgen, wat zeer kleine dosisaanpassingen mogelijk maakt.

Denk ook aan een niet-medicamenteuze aanpak van de klachten, naast medicatie.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Medicatie

Lees ook