Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik ben hoogopgeleid en zou het zelf moeten kunnen?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben welbespraakt en heb een universiteit diploma. Mijn leven is door psychoses en zware depressies een complete puinhoop. Toch kan ik geen hulp organiseren. Immers welbespraakte mensen met een universiteit diploma hebben geen problemen, volgens de hulpverlening. Ze zien geen beperkingen en benadrukken alleen maar dat ik slim ben en het zelf moet kunnen. Wat al lang niet meer zo is.

Ik sta op het punt op te geven. Wat kan ik nog doen?

Antwoord

Dank voor je bericht!

Iedereen heeft de juiste hulp en begeleiding nodig, natuurlijk.

De GGZ is vooral gericht op behandelen van symptomen. Alleen de hulp die je nodig hebt in het kader van persoonlijk herstel heeft vaak meer te maken met helpen perspectief te ontwikkelen, zinvolle doelen vinden, aan willen sluiten bij een community, op zoek zijn naar identiteit en zingeving, hoop en optimisme en empowerment.

Wat je zou kunnen overwegen is om via PGB zelf met een herstelcoach aan het werk te gaan. Dat kan veel uitmaken.

Is dat iets wat in de mogelijkheden zit? Geef niet op!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook