Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Is het verstandig om de huisarts van mijn depressieve vriend te contacteren?

Vraag

Beste Ralph,

Mijn vriend heeft een bipolaire stoornis type I en is verschillende keren opgenomen geweest. Momenteel zie ik hem afglijden in wat in mijn ogen een depressie is en/of een depressieve psychose.

Wij wonen ver uit elkaar. Hij mijdt op dit moment contact met mij en sluit zich af van iedereen.

Hij is niet onder behandeling, heeft alleen contact met de huisarts. Het probleem is dat hij zich bij de huisarts heel goed voordoet en niet echt laat merken hoe het met hem gaat.

Ik ben geneigd contact op te nemen met deze huisarts, maar realiseer me dat dat ook heel gevoelig ligt. Artsen zitten daar volgens mij ook niet op te wachten. Ook kan dit mijn relatie met mijn vriend schaden.

Wat raadt u mij aan?

 

Antwoord

Beste E.,

Jij mag altijd contact opnemen met een arts, en die arts mag ook naar jou luisteren, alleen niets terugzeggen over zijn patiënten.

Als je duidelijk maakt hoe je relatie met de patiënt is, en wat je zorgen zijn, kan het nooit kwaad om eens contact op te nemen. Misschien is het beter om samen met je vriend naar de huisarts te gaan en jouw indrukken toe te lichten. Als je vriend dat tenminste wil.

De meeste depressieve mensen willen wel hulp, maar kunnen er uit schaamte soms niet om vragen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook