Main content

Vraag

Mijn partner is er al zes jaar van overtuigd dat andere mensen hem pesten (door te hoesten, kuchen of keel te schrapen) met als doel hem tot zelfmoord aan te zetten. Hierdoor sluit hij zich af voor vrienden en familie.

Ik krijg hem zover dat hij af en toe zijn medicatie neemt, bijvoorbeeld tijdens onze vakantie. Maar dit is geen echte oplossing. Ik wil graag een behandeling promoten bij hem, maar ik weet niet wat geschikt is in zijn situatie.

Hij is eerder bij een psychiater geweest, maar die kwam niet verder dan een EMDR behandeling. Mijn partner wil niet terug naar deze man.

Heeft u een idee in welke hoek we het beste kunnen zoeken?

Antwoord

Beste K.,

Lastige situatie...

Wat hij nodig heeft in eerste instantie, is goede gespreksvoering met iemand om hem te motiveren hier iets aan te willen doen... dat heet motivationele gespreksvoering. Eventueel samen met jou.

Alleen iemand vinden die dat gaat doen is niet makkelijk - want hij ziet het probleem heel anders dan jij.

Een ervaringswerker of herstelcoach die zelf ervaring heeft gehad met psychose kan eventueel hierbij helpen.

Je zult zelf misschien ook na moeten denken in hoeverre jij bereid bent zo door te gaan, zonder dat hij de stap neemt naar behandeling en verantwoordelijkheid. Hebben jullie het daarover gehad? Zijn voor jou de grenzen duidelijk? Jullie kunnen hier eventueel met een derde over praten en dat kan ook een ingang zijn voor hem naar motivatie om behandeling te ondergaan.

Als hij zou willen zou je naar een psycholoog kunnen gaan die ervaring heeft met het behandelen van psychosegevoeligheid. Kan soms helpen bij dit soort beelden. Maar vereist motivatie van zijn kant...

Verder is het belangrijk te begrijpen waarom de EMDR behandeling werd gestaakt. Waarin wilde hij niet terug? Was er geen klik? Of was het iets anders?

Je zegt dat hij medicatie neemt tijdens vakanties. Helpt dat? Is er een duidelijk effect? Zijn er bijwerkingen? Belangrijk om te weten om te kijken welke rol het verder kan hebben...

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 29 mei 2020
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: