flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Hulp voor zus met bipolaire stemmingsgevoeligheid * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik de juiste hulp organiseren voor mijn zus met bipolaire stemmingsgevoeligheid?

Vraag

Beste Jim,

Mijn zus heeft sinds een paar jaar de classificatie bipolaire stoornis en wordt begeleid door de specialistische poli. Ik heb het idee dat ze juist door deze specialistische indeling niet de juiste hulp krijgt. Medicatie, monitoring, psycho-educatie… Om therapie heb ik als zus keer op keer zelf moeten vragen. Er komt nooit iets van de poli zelf uit.

Na drie sessies schematherapie heeft helaas weer ontregeling plaatsgevonden. Een manische episode, opname met dwangmedicatie en nu een depressie waarin ze deze week een overdosis lithium genomen heeft. Dat is gelukkig goed afgelopen en ze kan er helder over vertellen.

Ik heb zelf het idee dat er een aantal onderliggende zaken zijn die eigenlijk aangepakt zouden moeten worden: trauma van emotionele verwaarlozing, maar ook kenmerken van ADD, OCD en autisme (ik herken me hier zelf ook in).

Hoe kan ik er nu, als bezorgde zus, het beste voor zorgen dat mijn zus goed onderzocht en behandeld wordt? Ze heeft alle capaciteiten om hier met hulp een weg in te vinden als we niet zo vast zouden zitten aan dat ene hokje, waardoor allerlei wegen afgesloten lijken.

Hoe kan ik door dit ggz-systeem heen breken en wel hulp organiseren?

Ik heb zelf bijvoorbeeld veel gehad aan lichaamsgerichte psychotherapie en EMDR, aan compassie training en yoga. Maar dit lijkt allemaal onbereikbaar in de ggz.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Dank voor schrijven! De dingen die je noemt (lichaamsgericht werken, yoga, etc.) zouden zeker kunnen helpen gezien de emotionele verwaarlozing, maar zijn maar ten dele beschikbaar in de ggz. EMDR zou kunnen in de ggz maar dit is meer geschikt voor recent trauma zoals een beroving of een ongeluk, niet voor vroege verwaarlozing. Ze waren begonnen met schematherapie – wat ook nuttig kan zijn – is dat nu van de baan? Er is weliswaar een terugval geweest maar dat betekent niet dat de schematherapie niet meer gedaan kan worden – of wil ze niet meer?

In ieder geval denk ik, als het enigszins mogelijk is, dat het goed zou zijn om de dingen die bij jou geholpen hebben gewoon zelf te organiseren. Met dingen als yoga en mindfulness is dat goed mogelijk want meestal niet prijzig. Het hangt er natuurlijk wel van af of ze er iets voor voelt – yoga/mindfulness is hard werken in het begin, vergt behoorlijk wat motivatie…

De ggz kun je het beste gebruiken om de dingen af te nemen die nuttig kunnen zijn, zoals lithium. Veel andere dingen moet je echter zelf organiseren, met name als het gaat om de herstelgerichte component en de weerbaarheidsbevordering.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50

Beantwoord door: Jim van Os op 6 december 2021

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook