Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik iets doen aan mijn ‘motivatieloosheid’?

Vraag

Hallo Jim,

Na mijn tweede psychose heb ik erg veel last gekregen van ‘motivatieloosheid’. Als ik bijvoorbeeld iets wil doen komt er niks uit mijn handen. Denk aan dagelijks mijn tanden poetsen en douchen, even boodschappen doen of de afwas doen.

Ik weet nu dat dat vaker voorkomt bij mensen die een psychose hebben gehad.

Hoe omschrijf ik dit naar anderen? Heeft het een naam? Kan ik er wat tegen doen of zal het altijd een beperking blijven?

Bedankt.

Antwoord

Beste D.,

Dank voor je vraag. De motivatieloosheid die je ervaart kan te maken hebben met de onderliggende psychosegevoeligheid en wordt wel beschreven als ‘negatieve symptomen‘.

Maar…. vaak is de oorzaak de antipsychotische medicatie, die namelijk werkt door je emoties en drives af te vlakken, met als gevolg verminderde motivatie en activiteit.

Het kan zijn dat er een verbetering optreedt als jij en je psychiater proberen de juiste dosis van het juiste middel te vinden waarbij je psychosegevoeligheid gereguleerd is en de motivatieproblemen minimaal zijn.

Ook is het goed je te bedenken dat je zelf ook veel kunt doen door, ondanks de ervaren motivatieproblematiek, jezelf toch structureel te activeren. Reguliere activiteiten, sociale contacten, dagbesteding en sporten zijn allemaal zeer belangrijk om je motivatie te versterken en langzaam weer op te bouwen…

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 2 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook