Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik heb het idee dat mijn moeder een vorm van schizofrenie heeft. Wat kan ik doen?

Vraag

Ik heb een vraag. Ik heb het idee dat mijn moeder een vorm van schizofrenie heeft en waanideeën en soms dus in een psychose zit.

Ik heb heel wat jaren dingen meegemaakt met haar en nu is het zo ver dat ik het zelf niet meer aan kan. Ze doet mij te veel pijn, maar ik weet dat zij niemand vertrouwt en dus geen hulp wilt.. wat kan ik dan voor haar doen? Ze wantrouwt iedereen en volgens mij ook mij, haar eigen dochter.

Zijn er mogelijkheden dat ik haar hiermee kan helpen of haar er toe kan zetten om hulp te zoeken? Want dit gaat zo ver dat ze zelfs familieleden pijn doet. Ze denkt dat mensen haar hacken, achtervolgen en bespieden.. Dit zorgt voor problemen ook in mijn relatie, omdat ik elke keer erbij betrokken word door mijn moeder.. Kan ik iets doen zonder haar toestemming??

Antwoord

Wat een naar dilemma voor je....

Maar je kan dit niet helemaal alleen blijven proberen op te lossen, je moet ook je eigen leven leiden.

Het eerste wat je kunt doen is de huisarts op de hoogte stellen en vragen wat hij/zij denkt. Er lijkt sprake te zijn van een psychose die gepaard gaat met beperkingen en mogelijke maatschappelijke teloorgang - en jij houdt het niet meer vol om als buffer te fungeren. Onder deze omstandigheden mag en moet de samenleving een respons organiseren.

De huisarts kan zelf langsgaan of bijvoorbeeld vragen aan het GGZ ouderenteam (of volwassen team als ze jonger is) om langs te gaan en de situatie te bekijken.

Ook is het mogelijk dat een zorgvraag via de begeleiding in de WMO kan worden bekeken en opgepakt.

Als je broers en/of zusters hebt, of als er andere betrokken familieleden zijn, bespreek het dan eerst met hen en kijk naar de opties en wie wat gaat doen. Ik zou het je moeder in ieder geval gunnen dat er ook een arts meekijkt al was het maar om een onderliggende lichamelijke ziekte uit te sluiten (bv schildklierproblematiek kan zich uiten als een psychose).

Hope this helps! Dank voor goede zorg voor je moeder!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Jim van Os op 30 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook