Main content

Vraag

Ik heb, vooral als ik alleen thuis zit, last van gedachtes dat ik liever dood wil. Is dat een depressie?

Antwoord

Dat zou kunnen. Maar voordat we spreken van een depressie, moet je wel aan meer kenmerken voldoen. Sowieso zou ik dit labeltje niet zomaar op mezelf plakken. De vraag is vooral: wat maakt dat je je zo voelt? Is er iets heftigs gebeurd? Ben je eenzaam? Vind je het leven uitzichtloos?

Vaak hebben dit soort gevoelens/gedachten te maken met de omstandigheden van iemands leven, niet met echt dood willen. Ik zou er niet teveel van schrikken. Het is een signaal dat je misschien iets moet veranderen in je leven.

Als je dat moeilijk vindt om alleen te doen, kan je daar hulp bij vragen. Misschien heb je wel iets aan een begeleider of coach. Je kan daarvoor contact opnemen met het sociaal wijkteam in jouw regio. En weet dat je met dit soort vragen ook altijd bij je huisarts terecht kan.

Maar het gaat er in eerste instantie dus om wat jij nodig hebt. Vaak helpen dingen als: praten met mensen over wat je denkt en voelt, meer beweging (zoals wandelen of sport), afleiding zoeken (denk aan hobby's) etc.

Dat je hier op PsychoseNet deze vraag aan mij stelt, is al een goede eerste stap. En ik weet hoe het is om zulke gedachten te hebben. Naar. Maar het zijn uiteindelijk maar gedachten.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Veel sterkte.
Rik

Rik Verweijen is ervaringsdeskundige


Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20
Beantwoord door: Rik Verweijen op 15 maart 2020
  • Deel deze pagina: