Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik wil medicatie en diagnose achter me laten. Hoe doe ik dat?

Vraag

Wil stoppen met haldol depot en behandeling bij m’n GGZ instelling. Ik wil niet langer behandeld worden voor een ziekte die niet bestaat. De Diagnose uit 2004 is totale onzin. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Antwoord

Beste C,

Wow, over empowerment gesproken, lekker bezig! Hieronder ga ik in op (i) medicatie en (ii) diagnose.

Het is prima om te proberen te stoppen cq te minderen met de medicatie, maar dit kan niet zomaar! Het moet langzaam worden afgebouwd, liefst met een taperingstrip. Zie onze website voor afbouwen en taperingstrips (https://www.psychosenet.nl/afbouwen-medicatie-taperingstrips/). We hebben hier ook animaties over (https://www.psychosenet.nl/herstel/animaties/).

Dus wat je ook doet: stop niet in 1 keer met je medicatie want dan loop je het risico snel knalpsychotisch te raken en dat is niet de bedoeling. Zie ook onze blog over DSS (dopamine supersensitiviteit syndroom (https://www.psychosenet.nl/antipsychotica-en-dss/).

Met betrekking tot de diagnose: aan schizo-diagnosen heb je inderdaad niet veel. Waar je wel iets aan hebt is inzicht in jet kwetsbaarheid. Iedereen heeft kwetsbaarheden, dus jij ook. Hoe goed ken je je kwetsbaarheid? En je weerbaarheid? Wat zijn voor jou de do’s en de don’ts van omgaan met je kwetsbaarheid? Ben je misschien meer dan gemiddeld psychosegevoelig? Indien ja, wat triggert je psychosegevoeligheid? Waar komt je psychosegevoeligheid vandaan? Heb je het geïntegreerd in je verhaal en hoe je in het leven staat? Heb je van andere mensen geleerd die de psychosegevoeligheid een plek hebben gegeven in hun leven? Heb je goede instructies voor de mensen om je heen voor wat er gedaan moet worden in een crisis (zie: crisiskaart). Kan medicatie in sommige omstandigheden helpen of niet?

Dus: wat mij betreft prima om boven je schizo-diagnose te gaan staan en het schizo-verhaal te vervangen door inzicht in je kwetsbaarheid en je weerbaarheid, en hoe je ondanks deze kwetsbaarheid toch je doelen kunt bereiken.

Het mooiste zou zijn een behandelaar te vinden die bereid is op basis van jouw verhaal en inzichten in kwetsbaarheid en weerbaarheid te werken – in plaats van de schizo-dooddoener .

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook