Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik wil xtc gaan gebruiken, maar er is een verleden van schizofrenie in mijn familie

Vraag

Ik wil binnenkort voor het eerst xtc gebruiken. Maar hier komt ie: mijn er is een verleden van schizofrenie in mijn familie. Mijn tante had het.

Ik ben al jaren gestopt met blowen. Ik ben zelf fysiek en mentaal gezond, ik zit goed in mijn vel maar ik twijfel toch over de (extra) vergrote kans voor een psychose. Is na het gebruik van de stof mdma de ‘dopamineshot’ het probleem?

Antwoord

Goeie vraag!

Als je een tweedegraads familielid (tante) hebt met schizofrenie heb je een ongeveer 4-5x verhoogd risico op psychose.

Waar het op neer komt is dat je brein gemiddeld genomen gevoeliger is voor stoffen die van nature een psychose in de hand kunnen werken.

Alle psychostimulantia en psychedelica (dus ook MDMA) horen hier helaas bij.

Dus als je een geestverruimend middel wil gebruiken zou ik het ‘ouderwets’ bij alcohol houden – dit heeft geen psychoseverhogend effect (maar wel weer andere bijwerkingen, natuurlijk).

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20
Beantwoord door: Jim van Os op 8 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
schizofrenie

Lees ook