Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

In hoeverre is een bipolaire stemmingsstoornis erfelijk?

Vraag

Bij mijn vader is 2 jaar geleden manische depressie gesignaleerd, hij is toen in een psychose terecht gekomen. Gelukkig nu met medicatie goed onder controle.

Nu ben ik zelf moeder geworden 2 jaar geleden en kamp ik met moodswings die de laatste tijd heftiger lijken te worden. Ik weet niet of dit door mijn zwangerschap komt of door pms. Er lijkt een maandelijkse terugkeer te zijn. Mijn moodswings zijn wel steeds heftiger en wisselen zich sneller af. Nu vraag ik mij af, op welk punt moet ik stappen ondernemen om te zien of ik wellicht ook manisch depressief kan worden ivm erfelijkheid. Of klinkt dit niet iets om me zorgen over te maken…?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Er is een grote variatie in de verschijningsvormen van bipolaire stemmingsstoornissen, en ook in de mate van erfelijkheid. Als eerstegraads verwante heb je inderdaad een verhoogde kans om ook een stemmingsstoornis te ontwikkelen (kijk eens op www.erfelijkheidbipolair.nl).

Of jouw stemmingswisselingen (samenhangend met de menstruele cyclus) een uiting zijn van een bipolaire stemmingsstoornis hangt vooral af van de aard en de ernst van die verschijnselen, en eventueel bijkomende verschijnselen.

Op de website van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen staat een zelftest (de Mood Disorders Questionnaire) die een indicatie geeft, maar ook niet meer dan dat (!): https://www.kenniscentrumbipolairestoornissen.nl/mdq/.

We spreken pas van een psychische aandoening als iemand er last van heeft in het dagelijks functioneren. Ik kan dit natuurlijk niet beoordelen zonder je gesproken te hebben. In het algemeen geldt voor dit soort zaken: alert zijn is OK, overbezorgdheid niet.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 36
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook