Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is innerlijk-kindwerk nodig voor groei?

Vraag

Beste Jim,

Dient het ‘innerlijk kind’ eerst geheeld te worden om daadwerkelijke groei te kunnen realiseren?

Ik ben benieuwd wat uw kijk hierop is?

Met vriendelijke groeten,

F.

Antwoord

Hey F.,

Dank voor je vraag, een interessante kwestie!

De vraag of het ‘innerlijk kind’ eerst geheeld moet worden om daadwerkelijke persoonlijke groei te realiseren, is natuurlijk een veelbesproken kwestie in de psychologie en zelfontwikkeling. Het concept van het innerlijk kind verwijst naar een psychologisch en metaforisch beeld van het kinderlijke aspect binnen een volwassene, vaak geassocieerd met de ervaringen, emoties en kwetsbaarheden die men in de kindertijd heeft ervaren. Hebben we allemaal, dus.

Veel therapeutische benaderingen erkennen terecht het belang van het innerlijk kind. Volgens deze benaderingen kunnen onopgeloste trauma’s, angsten en onvervulde behoeften uit de kindertijd diep ingebed raken in de psyche en invloed hebben op het gedrag en de emoties van een volwassene. Het proces van het ‘helen’ of ‘integreren’ van het innerlijk kind wordt vaak gezien als een cruciale stap in het omgaan met deze onopgeloste kwesties. Dit komt heel vaak terug tegenwoordig in een scala van mentale benaderingen in de behandeling.

Het werken met het innerlijk kind kan op deze manier leiden tot een groter zelfbewustzijn en begrip van hoe vroege ervaringen huidige gedragingen en reacties beïnvloeden. Dit inzicht kan op zijn beurt helpen bij persoonlijke groei en het ontwikkelen van gezondere copingmechanismen. Ja, dus.

Niet alle psychologische scholen leggen evenveel nadruk op het concept van het innerlijk kind. Sommige benaderingen, zoals met name bepaalde vormen van cognitieve gedragstherapie, kunnen zich meer strikt richten op de huidige gedachten en gedragingen dan op het helen van het innerlijk kind.

Wat natuurlijk belangrijk is om voor ogen te houden – en wat vaak wordt vergeten – is dat niets absouut is. De behoefte aan en de effectiviteit van het werken met het innerlijk kind kan variëren van persoon tot persoon. Wat voor de één een effectieve weg naar genezing en groei is, hoeft dat niet per se voor de ander te zijn. Werken met mentale pijn moet altijd persoonlijk zijn – er zijn geen universele wetten.

Het helen van het innerlijk kind kan ook worden gecombineerd met andere therapeutische technieken en benaderingen, zoals vaardigheden voor stressmanagement, mindfulness, en interpersoonlijke therapie, om een meer holistische aanpak van persoonlijke groei te bevorderen. Dus dat is ook een factor om in het oog te houden.

Dus mijn take on it all: in het algemeen kan het werken met het innerlijk kind voor sommige mensen een krachtig middel zijn voor genezing en persoonlijke ontwikkeling.

Hope this helps,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 9 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
innerlijk kind
Trauma

Lees ook