Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is er een verband tussen bipolaire stoornis en clusterhoofdpijn?

Vraag

Is er een verband of comorbiditeit tussen bipolaire stoornis en clusterhoofdpijn?

Antwoord

Beste A,

Mensen met een stemmingsstoornis hebben vaker dan gemiddeld ook last van een andere psychische of lichamelijke aandoening. Een mogelijke verklaring is dat het gaat om kwetsbaarheden die ergens een gezamenlijk mechanisme hebben.

Ik ken echter geen specifiek verband tussen bipolaire stoornis en clusterhoofdpijn. Ik heb het natuurlijk toch even opgezocht en vond 1 wetenschappelijk artikel uit 1998 dat een verband legt tussen clusterhoofdpijn en periodiek optredende stemmingsstoornis. Daarbij gaat het dan vooral om het gegeven dat deze stoornissen periodiek klachten geven, dat er enige samenhang is met de 24-uursdagnacht cyclus, en de auteurs veronderstellen dat het slaaphormoon melatonine daarbij een rol speelt. Maar meer is er niet over geschreven, dus een duidelijk verband is er kennelijk niet.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 maart 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Hoofdpijn

Lees ook