Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het verstandig om af te bouwen met slaapmedicatie?

Vraag

Hallo,

ik heb vragen over doseringen en gebruik van slaapmedicatie. Ik kan maximaal 4 dagen in de week 25 mg quatatipine gebruiken en 2 temazepam per week, zodat ik 6 nachten kan slapen.
Als ik wil stoppen met de medicatie, moet ik dan afbouwen of is de dosis zo laag dat het niet hoeft? En kan ik de medicatie ook af en toe gebruiken als het nodig is?
Ik wil niet afhankelijk zijn van de middelen en het verantwoord gebruiken. Ik slaap nu een paar nachten zonder medicatie, maar ineens heb ik het dan weer nodig.

Antwoord

Slaapmedicatie kun je het beste zo min mogelijk gebruiken (open deur!). Als je ermee stopt, kun je wel eens een paar nachten wat moeilijker in slaap vallen. Geef de natuur een kans om zich te herstellen. Denk vooral aan regelmatige slaaptijden, niet uitslapen, geen alcohol en koffie in de avond, geen TV in bed, etc. etc. Eigenlijk moet je wat onverschillig staan tegenover slapeloosheid, anders fok je jezelf maar op. Makkelijk gezegd natuurlijk. Toch proberen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook