Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is persisterende depressie hetzelfde als chronische depressie?

Vraag

Beste Jim van Os,

Is een persisterende depressie hetzelfde als een chronische depressie?

Ik heb al 6 jaar lang last van ruminaties en ben daardoor ongelukkig en voel me depressief met suïcidale gedachten.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste E.,

Ik ben blij dat je je vragen en zorgen met PsychoseNet deelt! Ik begrijp dat je door een heel moeilijke tijd gaat en ik wil je eerst en vooral verzekeren dat er hulp beschikbaar is – ook bij ons via de chat!

Om je vraag te beantwoorden, ja, persisterende depressie wordt vaak als synoniem gebruikt voor chronische depressie. Beide termen verwijzen naar een depressieve stemming die over een langere periode aanhoudt. In medische termen wordt dit vaak een persisterende depressieve stoornis of dysthymie genoemd.

Het kenmerk van deze aandoening is een langdurige depressieve stemming die gedurende ten minste twee jaar aanhoudt (bij volwassenen), hoewel de symptomen in die periode enigszins kunnen variëren in ernst. Het kan gepaard gaan met laag zelfbeeld, gebrek aan interesse in dingen die je normaal gesproken leuk vindt, problemen met slapen of eten, vermoeidheid, en in sommige gevallen, suïcidale gedachten.

Het is heel belangrijk dat je, als je suïcidale gedachten hebt, onmiddellijk professionele hulp zoekt. Praat met iemand die je vertrouwt over wat je doormaakt, zoals een familielid of vriend. Maar bovenal, neem onmiddellijk contact op met een zorgverlener, zoals je huisarts of een psychiater. Als de situatie dringend is, neem dan contact op met een crisishulplijn in jouw buurt. Of ga naar onze chat.

Ruminatie is een denkpatroon waarbij je voortdurend over dezelfde zorgen, problemen of negatieve ervaringen nadenkt. Het is alsof een bepaalde gedachte blijft hangen en je er niet van los kunt komen. Hoewel het normaal is om over dingen na te denken en ze te verwerken, kan rumineren tot problemen leiden als het te lang doorgaat of te intens wordt. Het is vaak gekoppeld aan depressie en angst.

Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen bij het omgaan met ruminatie:

Mindfulness en meditatie. Door je aandacht te richten op het hier en nu, kan mindfulness je helpen je te ontdoen van negatieve gedachten. Meditatie kan ook nuttig zijn om je geest tot rust te brengen.

Cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT is een vorm van therapie die je helpt je denkpatronen te herkennen en te veranderen. Een therapeut kan je helpen je ruminatieve gedachten uit te dagen en te veranderen.

Fysieke activiteit. Lichaamsbeweging kan helpen bij het beheersen van stress en het verbeteren van je stemming, wat kan helpen om ruminatie te verminderen.

Goede slaapgewoonten. Slaapgebrek kan ruminatie verergeren. Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden en maak je slaapomgeving zo rustgevend mogelijk.

Sociale interactie. Contact met anderen kan je afleiden van ruminatieve gedachten, en het biedt je de kans om je gevoelens te delen.

Schrijven. Het opschrijven van je gedachten kan helpen om ze te ordenen en kan soms helpen bij het loslaten van ruminatieve gedachten.

Depressie is een ernstige aandoening, maar het is belangrijk om te weten dat er behandelopties zijn die effectief kunnen zijn, zoals psychotherapie, medicatie, of een combinatie van beide. Er zijn ook ondersteuningsgroepen en online communities waar je je ervaringen kunt delen en steun kunt vinden.

Het is moeilijk om om te gaan met een langdurige depressie, maar er is hulp beschikbaar en het is belangrijk om te onthouden dat er altijd hoop is voor verbetering. Het belangrijkste is om de hulp te krijgen die je nodig hebt en verdient.

Enfin, hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 26 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook