Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Is wietolie niet veel beter dan antidepressiva?

Vraag

Dat stofje in de hersenen waar sommige mensen een tekort aan hebben zou schade geven aan heel het lichaam, en nu is er sinds een paar jaar een magic pil op de markt gebracht genaamd antidepressiva.

Is wietolie niet veel beter aangezien deze stof al veel langer bestaat en dit ook veel minder kost voor de samenleving in Nederland? Iedereen krijgt zomaar een magic pil toegestopt door doktoren die helemaal niks weten van de hersenen en hoe deze werken.

Cannabinoïden helpen toch tegen depressie en slapeloosheid? Is het niet veel makkelijker om iemand een pilletje te geven? Lekker simpel toch? De hersenen zijn toch veel complexer en ouder? Wietolie word toch tegengewerkt door de regulaire gezondheidszorg?

Aub graag info van jou omdat ik een heel lieve moeder heb, die depressief, maar rijk van geest is.

 

Antwoord

Een lieve moeder die depressief is, wat ellendig voor iedereen. Ik hoop dat er snel wat licht komt in de situatie, een depressie is echt heel naar natuurlijk.

Bij depressie staat vast dat het ontzettend belangrijk is om zo goed en veel als mogelijk, gezonde dingen te blijven doen. Beweging, gezonde voeding, contact maken met dierbaren… het zijn allemaal dingen die er bij in kunnen schieten maar een rol spelen bij herstel of in ieder geval verergering van de depressie kunnen helpen voorkomen.

Over pillen is een hoop te doen. Ik ken mensen die er slechter van werden én ik ken mensen die zeggen dat medicatie hielp bij hun herstel. De valkuil is denk ik er een welles-nietes kwestie van te maken. Vast staat wel dat de farmaceutische industrie er een potje van maakt met allerlei beweringen dat antidepressiva wetenschappelijk bewezen werken.

Uitgerekend deze week was er een publicatie in de krant NRC over medicinaal gebruik van cannabis. Daarin komt ook Jim van Os, die ook verbonden is aan Psychosenet, aan het woord.

De conclusie is duidelijk. Er blijkt geen genezende werking te zijn, ook niet bij depressie. Cannabis kan weliswaar een verdovende werking hebben, maar dat betekent niet dat het ook genezend is. Door de jaren heen hoor en lees ik steeds vaker dat het om meerdere redenen toch oppassen is met cannabis. Ook met olie, waarvan het gehalte vaak niet duidelijk is aangegeven…

Maar binnen de gezondheidszorg wordt cannabis wel degelijk toegepast bij een aantal chronische ziekten. Als je de website van het Bureau voor Medicinale Cannabis bekijkt, dan zie je dat er echt serieus mee wordt gewerkt en onderzoek naar wordt gedaan. Maar je ziet daar geen uitgesproken psychiatrische diagnoses bij…

Je gedachte dat wiet goed/beter is omdat het langer bestaat, gaat helaas niet op. Er zijn ook ronduit giftige stoffen die al eeuwen en eeuwen bestaan, dus dat is geen argument. Je opmerking dat de werking van de hersenen erg ingewikkeld en complex is, is een schot in de roos en helemaal waar. Dat maakt het vaak ook zo lastig om aandoeningen en klachten in de GGZ te behandelen.

Ik hoop dat je, en anderen, je moeder kunnen steunen in deze moeilijke tijd. En dat ze, ondanks de somberheid, rijk van geest blijft. Verbeeldingskracht, creativiteit en betrokkenheid zijn juist in deze periode heel erg belangrijk. Net als deskundige hulp, als het echt nodig is.

Ik wens jou en jullie heel veel succes!

Hartelijke groet,

Timo

p.s. Als je naar onze website gaat, vindt je rechts bovenaan de mogelijkheid om te zoeken op een woord. Als je daar cannabis invult vindt je tal van artikelen die door de tijd heen op Psychosenet verschenen. 

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Timo van Kempen op 1 november 2019

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Drugs en alcohol
Medicatie
Naasten
wietolie

Lees ook