Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Jaloersheidswaanzin

Vraag

Mijn moeder neemt al meer dan 30 jaar antidepressiva.

Is ongeveer 9 jaar geleden zeer zwaar teruggevallen omdat ze plots met haar medicatie was gestopt. Nu sinds een jaar begint het eindelijk beter te gaan maar is ze enorm achterdochtig en zeker wat mijn vader betreft.

Zij controleert hem op alles vanwege achterdocht. Hetgeen voor hopeloze conflicten zorgt. Ook ziet zij allerlei complotten van buren enz… Na al die jaren worden we een beetje moedeloos.

Antwoord

Beste O,

Het is niet goed mogelijk om hier op afstand iets over te zeggen.

Achterdocht kan allerlei oorzaken hebben, soms meer door omstandigheden ingegeven, soms als een symptoom van een psychiatrische aandoening. De aanpak hangt daarvan af. Misschien kun je nog eens meegaan naar een gesprek met haar psychiater om de thuissituatie wat toe te lichten.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Naasten

Lees ook