Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe vinden we de juiste hulp voor mijn psychosegevoelige partner?

Vraag

Beste Jim,

Mijn partner heeft verschillende psychoses met opname doorstaan. Tot op heden hebben we nog geen hulp gevonden die aansluit op onze visie. Hierdoor zijn we zelf op pad gegaan. Ook deze weg heeft nog niet tot de juiste behandeling geleid.

Wij allen zijn inmiddels wanhopig. Ik zie trauma en overleefdelen die continu parten spelen. Familie van mijn partner denkt vooral en bijna alleen in medicatie.

Ik voel me erg gesteund door de visie van PsychoseNet. Echter wonen wij in Zeeland waar er nog erg vanuit hokjes gestuurd wordt. Behandeling bestaat dan voornamelijk uit medicatie.

We doen zo ons best maar de kern blijft onbehandeld waardoor er elke keer terugval is met alle gevolgen van dien.

Wat adviseer je me te doen?

Alvast dank!

Antwoord

Beste M.,

Dank voor schrijven. Begrijp de vraag, maar wat is er aan de hand? Heeft je partner allerlei klachten of gedrag dat moeilijk is te hanteren? Is er een familieconflict? Hebben jullie schulden? Hoe zie je trauma? Wat zou behandeling moeten brengen?

Zijn jullie in contact met hersteltalent? Ze zitten in Zeeland en bieden ervaringsdeskundigheid om uit de impasse te komen.

Sowieso is het handig om je eigen resoucegroep aan te leggen, die je partner dan liefst zelf aanstuurt.

Hierin zitten dan bijvoorbeeld (afhankelijk van de situatie en de bereidheid/passendheid, verschilt van geval tot geval):

  • huisarts
  • psychiater voor de medicijnen
  • ervaringsdeskundige in de zin van herstelcoach
  • psychotherapeut voor trauma/ondersteuning
  • familie
  • partner
  • vrienden
  • iemand vanuit de Wmo
  • vraagbaak als PsychoseNet (online spreekuur, chat, bloggen)
  • anderen

Het is niet nodig dat al deze personen de hele tijd actief zijn, maar meer dat je op hen terug kunt vallen indien nodig, onder jouw aansturing (dus niet andersom).

Kost wat tijd om op te zetten, maar werkt best goed!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 29 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid

Lees ook