Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan hypnotherapie helpen bij depressie?

Vraag

Kan hypnotherapie helpen bij een zware depressie, om een andere kijk op het leven te krijgen, alles wat positiever te gaan bekijken ? Wel toegepast door een psycholoog die daarvoor een bijkomende opleiding genoot.

 

Antwoord

Hypnotherapie kan zeker helpen bij depressie. Het is niet zo dat er heel veel wetenschappelijk bewijs voor bestaat volgens de klassieke richtlijnen, gebaseerd op randomised controlled trials, maar we weten in de psychiatrie, met name bij depressie. dat het vooral gaat om de match tussen de specifieke behandeling en de specifieke persoon.

Dus of hypnotherapie voor jou een goede match is kun je wellicht proberen – de mogelijke bijwerkingen zijn beperkt dus je kunt veilig experimenteren.

Zou wel ervan uitgaan dat het bij de bestaande behandeling komt, niet in plaats van. In ieder geval dient een en ander goed te worden besproken met de huidige behandelaar ook.

Succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 5 oktober 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook