Main content

Vraag

Ik heb een eerste psychose achter de rug en ben herstellende. Dingen onthouden en adequaat reageren blijft een ding. Zal dit na mijn herstel weer worden als de oude? Kan ik na mijn herstel drinken en/of blowen?

Antwoord

Het geheugen en de concentratie (waardoor je wat minder reageert misschien) zijn vaak wat minder na een psychotische episode. Dit zal zeker nog verbeteren, maar mogelijk niet meer helemaal op het oude niveau terugkeren.

Ook de medicatie kan interfereren met geheugen en concentratie - dus kwestie van laagst mogelijke dosering opzoeken met je voorschrijver.

Aan de andere kant veranderen we voortdurend - dus "het oude niveau" is ook vaak een beetje een illusie, mijn eigen geheugen bijvoorbeeld is echt niet meer wat het was toen ik 28 was (ben nu 59)! Maar ik leef er gewoon mee.

Blowen is helaas zeer onverstandig - onderzoek toont aan dat dat het beloop van de psychosegevoeligheid negatief beïnvloedt.

Drinken kan - maar met mate, geen binge-drinking.

Verder heel belangrijk: de beste manier om de psychosegevoeligheid te controleren is aandacht voor slaap, structuur, regelmaat, goede voeding, lichaamsbeweging, sociale contacten en dat soort dingen.

Dus zeg maar een beetje de "saaiheid" opzoeken eerder dan de opwinding.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 28
Beantwoord door: Jim van Os op 23 maart 2020
  • Deel deze pagina: