Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan lamotrigine hoger dan 400mg?

Vraag

Ik slik al geruime tijd 550 mg lamotrigine per dag tegen bipolaire depressies. Behalve lamotrigine is er niets wat helpt. Met een dosering van 550 mg liggen mijn bloedwaarden nog steeds vrij laag in het therapeutisch bereik (7). Ik heb weinig last van bijwerkingen (alleen duizeligheid). Omdat ik weer depressief word, wordt de dosis verder verhoogd naar 600 mg per dag. In het farmaceutisch kompas staat echter dat de maximale dosis 400 mg is. Daar maak ik mij nu zorgen over; wat is het maximum?

Wat kunnen op de lange termijn nadelige effecten zijn van zo’n hoge dosis?

Antwoord

Hey C,

Dank voor je vraag goed van je te horen!

Lamotrigine kan volgens kompas tot 400mg bij bipolaire stemmingsgevoeligheid maar tot 700mg bij epilepsie.

Het gaat dus bij die 400mg niet om een absolute limiet ivm tolerantie van het menselijk lichaam maar meer over wat men denkt ongeveer de dosis zou moeten zijn bij bipolariteit.

Maar er is natuurlijk enorme variatie tussen mensen en soms kun je dus hoger of lager moeten gaan zitten dan 400mg.

Qua interacties tussen je verschillende medicamenten zie ik geen majeure dingen.

Dose-finding is niet een rationeel proces in het algemeen en meer trial and error. Dus jullie kunnen samen 600mg proberen eventueel. Hope it works….

Wel altijd alert blijven mbt bijwerkingen, ook op de lange termijn. Er is niet veel bekend over eventuele langetermijn bijwerkingen cq veiligheid van lamotrigine, het wordt als veilig beschouwd op lange termijn, maar er is ook gebrek aan goede data. Let op huidreacties, psychische bijwerkingen, en tekenen van (aseptische) meningitis.

Heel veel succes!!!!

Beantwoord door: Jim van Os op 25 januari 2018

Gerelateerd

Meer over

lamotrigine
Medicatie

Lees ook