Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Kan ADHD medicatie een psychose uitlokken?

Vraag

Beste Ralph,

Een pleegkind van 7 jaar dat ik begeleid is onlangs onderzocht vanwege problemen op school. Er is aangeraden om met adhd medicatie te starten. Haar moeder heeft last van psychoses in het kader van een bipolaire kwetsbaarheid.
Moeder vind het goed dat er gekeken gaat worden naar medicatie. Echter is zij wel bang voor het uitlokken van een psychose.

Kunt u ons hier iets meer over vertellen?

Bij voorbaat veel dank.

Antwoord

Beste,

Het feit dat de moeder van dit kind een bipolaire stemmingsstoornis heeft met kennelijk ook psychotische verschijnselen, zegt op zich alleen dat het kind een iets verhoogde kans heeft op een stemmingsstoornis. Als er duidelijk sprake is van adhd, er een indicatie is voor medicamenteuze behandeling daarvan, en dit wordt begeleid door een kinderpsychiater, lijkt me dat geen bezwaar.

De kwetsbaarheid van de moeder moet wel worden genoemd.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 februari 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook