Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan therapie helpen om medicatie te reduceren?

Vraag

Ik ben al flink wat jaar stabiel met een depot. Ik ben 7 jaar geleden begonnen met 100 mg per 2 weken en zit nu al 2 jaar op 40mg. Ik durf niet goed verder af te bouwen, ik heb slechte ervaringen zonder medicatie.

Nu heb ik van een ervaringsdeskundige begrepen dat therapie eventueel kan helpen met het verder afbouwen van de medicatie. Maar ik heb eigenlijk nog nooit therapie gevolgd, het is mij nooit aangeraden omdat ik zo stabiel overkom en ook wel ben.

Kortom, kan therapie helpen bij het afbouwen van medicatie?

Antwoord

Beste M,

Dank voor je vraag, terechte, lijkt me!

Het antwoord is dat als je je psychosegevoeligheid goed hebt leren kennen (waar gaat het over, hoe herken je het, wat zijn de voortekenen, hoe ga je er mee om, hoe voorkom je dat je er angstig van wordt, hoe voorkom je dat er somber van wordt, hoe beïnvloedt het je gedrag, wie kan je daarbij helpen, hoe kun je jezelf monitoren, met wie kun je er over praten, in welke fase van het herstel zit je, is er een relatie met trauma’s in je levensgeschiedenis) je de medicatie meer kunt afbouwen.

Vraag is dus: wat is in jouw geval het antwoord op deze vragen? Als je denkt dat er nog veel te doen valt, dan is er zeker een indicatie voor therapie. Hoeft niet per se met een psycholoog te zijn, kan ook wellicht in een herstelwerkgroep of een stemmenhoordersgroep (mocht dat aan de orde zijn).

De minimale dosis fluanxol depot is 20mg per 4 weken – heb je wel eens geprobeerd lager te gaan.

Het gewicht is inderdaad heel belangrijk – is nu veel te hoog. Ik denk dat de voorschrijver van de medicatie je sowieso naar een diëtiste zou kunnen verwijzen.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
therapie

Lees ook