Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Neemt kans op chronische depressie toe na meerdere depressies?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik heb drie depressies gehad die gemiddeld vier maanden duurden. Daarnaast heb ik twee psychotische depressies gehad die acht maanden duurden. Hiervan ben ik steeds hersteld met psychotherapie en venlafaxine.

Van de laatste psychotische depressie (2017) ben ik nog steeds niet hersteld.

Neemt de kans op chronische depressie toe naarmate het aantal depressies toeneemt?

Met vriendelijke groet,

E.

Antwoord

Hey E.,

Het is inderdaad waar dat de kans op het ontwikkelen van een chronische depressie kan toenemen met het aantal depressieve episoden dat iemand heeft gehad. Statistisch gezien heeft ongeveer 15% van de mensen met depressie een chronisch beloop. Echter, elk individu is uniek, en deze statistieken betekenen niet dat je automatisch in deze categorie valt omdat je meerdere episoden van depressie hebt ervaren.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat ‘chronisch’ niet betekent ‘onveranderlijk’. Het is hartverwarmend om te horen dat je psychotherapie en venlafaxine nuttig hebt gevonden in het verleden. Dit toont aan dat je in staat bent tot herstel, ook al voelt het misschien niet altijd zo.

De sleutel tot herstel kan liggen in contact met ervaringsdeskundigen en existentieel herstel. Ondanks de aanwezigheid van enkele symptomen, kan het vinden van een zinvol bestaan je helpen om beter met je chronische depressie om te gaan. Dit soort herstel gaat meer over het vinden van persoonlijke betekenis en het creëren van een vervullend leven, ondanks de uitdagingen die de depressie met zich meebrengt.

Het is fantastisch dat je zo’n diepgaand inzicht in je eigen geestelijke gezondheid hebt en ik moedig je aan om te blijven zoeken naar manieren om je gezondheid en welzijn te bevorderen. Het is ook altijd de moeite waard om met je therapeut of zorgverlener te praten over je zorgen en eventuele aanpassingen in je behandelplan.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 31 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook