Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Keren klachten terug na verandering van antidepressiva?

Vraag

Ik ben gestopt met Fluoxetine vanwege duizeligheidsklachten, evenwichts problemen en extreme vermoeidheid. Ik sta nu voor de keuze of ik wil beginnen met escitalopram of niet. Het kan goed werken tegen mijn depressie, maar ik ben bang dat ik dus weer teveel last krijg van andere klachten wat mijn dagelijkse leven ook weer teveel beïnvloedt.

Moet ik bang zijn dat de klachten weer terug komen? Ik weet oprecht niet welke keuze ik moet maken…

Antwoord

Iedereen reageert anders op psychofarmaca zoals antidepressiva. Een alle antidepressiva zijn weer anders. Dat je last had van fluoxetine wil niet zeggen dat je ook klachten krijgt van escitalopram (of een ander antidepressivum, er zijn er best veel).

Altijd een kwestie van uitproberen en kijken hoe het bevalt: of je minder somber wordt na enkele weken, en of je bijwerkingen ervan hebt. Als je van escitalopram ook deze klachten zou krijgen, moet je behandelaar eens een ander type antidepressivum proberen. Maar die 'trial-and-error' methode is er altijd wel een beetje.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 19
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen

Lees ook