Main content

Vraag

Geachte heer Kupka,

Vanwege een depressie met een behoorlijk angstcomponent ben ik in 2015 ingesteld op 50 mg Tracydal.
Mijn huidige behandelaar is dit nu in overleg met mij aan het afbouwen.

Sinds maart 2020 bouw ik met 5 mg in stapjes van twee weken af, momenteel gebruik ik 5 mg.
Op dit moment raak ik weer veel eerder in paniek en ben ik enorm emotioneel en na beeldbellen met mijn therapeut ben ik drie dagen depressief. Hierdoor lig ik twee dagen in bed en sluit ik mij af van de buitenwereld.

Het is voor mij onduidelijk of dit met de afbouw van Tracydal te maken heeft, of met het feit dat de groepstherapie die ik net begonnen was zo abrupt gestopt is en ik mijn therapie in duigen zie vallen.
Het niet hervatten van de face-to-face gesprekken maken dat ik mij heel eenzaam voel. Mijn zelfbeeld is niet goed en ik vind het afschuwelijk om mijzelf op het scherm te zien (dit levert zoveel stress op).

Ik zou u graag om advies/hulp vragen. Zou de afbouw van Tracydal een grote invloed kunnen hebben op mijn stemming?

Verder spreekt mijn psychiater over verminderen van de oxazepam die ik al 30 jaar gebruik met slechts twee keer een oxazepam vrije periode gedurende twee jaar en één jaar.

Ik verwacht dat dit mij niet ambulant gaat lukken omdat ik ook geen enkele steun vanuit de thuissituatie ontvang. Het gaat steeds slechter met mijn psychische gezondheid.

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste L.,

Via PsychoseNet kunnen we geen persoonlijke adviezen over de behandeling geven.

In het algemeen: terugkeer van angst en depressie kan inderdaad meerdere oorzaken hebben, zoals je ook zelf beschrijft. Om daarachter te komen, proberen we iets te doen met een factor die het best te veranderen is. De dosis Tracydal (tranylcypromine) weer iets ophogen is een vrij simpele ingreep, die iets zou kunnen ophelderen over de vraag of het verlagen van de dosis een verklaring is voor het terugkeren/verhevigen van de klachten.

Het andere punt, van het langdurige gebruik van oxazepam, is wel zorgelijk, dus het is zeer de moeite waard om dit te zijner tijd heel geleidelijk af te bouwen. Maar dat lijkt me op dit moment onverstandig omdat dat een verdere toename van de angstklachten zou kunnen geven.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 juni 2020
  • Deel deze pagina: