Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Komt er na een zware periode weer een lichtere?

Vraag

Ik voelde me al een periode enorm slecht. Ik ben daaropvolgend meer alcohol gaan drinken. Totdat ik in de avond uitgleed in mijn eigen braaksel en gemeen ben gevallen. Ik ben hier zo van geschrokken dat ik weer per dag op twee glazen alcohol zit. Dit mag van mijn psychiater. Ik heb naast de bipolaire stoornis ook de zware ziekte misofonie en misokinesie. Het is soms niet uit te houden en dan maar een glas wijn.

Ik maak me zorgen dat ik in de avond in een depressie blijf hangen. Ik slaap bewust vroeg omdat ik er geestelijk niet meer wil zijn. Het resultaat is dat ik in de nacht soms wakker word. Gelukkig heeft de depakine dan al zijn werk gedaan.

Het is toch meestal zo dat na een zware periode weer een lichtere komt. Het wisselt zich af?

Antwoord

Geweldig dat je het volhoudt.

En je hebt helemaal gelijk: de kracht van de mens zit hem in de verandering, ook wel: plasticiteit.

Peter Groot is een bekende ervaringsdeskundige die 5 jaar zijn depressie bij hield. Elke dag gaf hij een cijfer van hoe erg de depressie was.

Wat hij merkte is dat hoe diep de depressie ook was: er kwam altijd verandering ten goede. Als je in de depressie zit kun je het niet zien, maar na een aantal jaren wist hij het gewoon: je komt altijd uit de put.

Dat heeft hem enorm geholpen om de depressie te leren verdragen.

Je kunt altijd perspectief hebben op verandering.

Ook jij.

Blijf volhouden, you are great!!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 34
Beantwoord door: Jim van Os op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Gezin, studie en werk

Lees ook