Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is lang slapen gunstig bij psychosegevoeligheid en depressie?

Vraag

Beste Jim,

Ik slik nu ongeveer 11 jaar clozapine, dit heeft mijn slaap heel veel verbeterd. Wel slaap ik lang uit. Ik ga rond 23.00 uur naar bed, en sta rond 10 uur op in de ochtend. Ik slaap dus erg lang. Nou heb ik ooit gehoord dat lang slapen weer ongezond is.

Is zo lang slapen gunstig bij psychosegevoeligheid en bij depressie? Of is het beter minder lang te slapen? En is een dutje in de middag verstandig?

Bedankt alvast.

Antwoord

Beste R.,

Dank voor je vraag!

Je hoeft geen enkele zorg te hebben over lang slapen – alles tussen 6 en 12 uur slaap is normale variatie. Ook bij depressie en psychosegevoeligheid.

Ik ga er wel van uit dat de clozapine niet te hoog gedoseerd is – want een te hoge dosis kan teveel sederen.

Als je ook ruimte hebt voor een powernap in de middag zonder dat het leidt tot slapeloosheid in de nacht, mag dat ook gerust. Goed voor het brein.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 11 augustus 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Psychosegevoeligheid
slaapproblemen

Lees ook