Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Klopt het dat je door langdurig clozapinegebruik niet oud wordt?

Vraag

Ik ben een man van 50 jaar en gebruik al 17 jaar Leponex. Op het internet heb ik gelezen dat men gemiddeld 59 jaar kan worden met deze medicatie.

Is dit juist? Zo ja, dan wil ik stoppen met de medicatie.

Ik leef heel gezond, heb geen overgewicht en geen klachten.

Graag uw mening hierover.

Antwoord

Dag J.,

Dank voor je vraag. Als jij gezond leeft, geen overgewicht hebt, niet rookt, geen alcohol of drugs gebruikt, voldoende beweegt, geen suikerziekte of hoog cholesterol hebt, heb je voor zover ik weet een bijna even lange levensverwachting als iedere andere man. Ook als je clozapine/Leponex gebruikt.

Dat iemand met een ernstige psychiatrische stoornis gemiddeld 15 jaar minder lang te leven heeft ligt deels aan de onderliggende stoornis, deels aan leefstijl en deels aan de medicatie. Jouw leefstijl is, behalve het roken, in orde. De medicatie heeft tot nu toe geen vervelende complicaties veroorzaakt als overgewicht, suikerziekte of hoog cholesterolgehalte. Dat is mooi.

In hoeverre de onderliggende psychosegevoeligheid van invloed is op je levensverwachting weten we niet. Het beste wat je nu kunt doen is stoppen met roken!!

PS: laat dat dan wel je behandelaar weten, want als je stopt met roken schiet je clozapinespiegel omhoog.
Hoop dat dit je een beetje geruststelt, en je motiveert om te stoppen met roken.

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Remke van Staveren op 23 november 2022

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Clozapine
Medicatie

Lees ook