Main content

Vraag

In het artikel “Oost-west-thuis-niet-zo-best-in-nederland-is-het-oorverdovend-stil-omtrent-afbouwen-antipsychotica” worden redenen genoemd waarom er kritisch naar langdurig anti-psychotica gebruik moet worden gekeken.

Mijn behandelaren vinden om twee redenen dat ik een anti-psychichoticum moet gebruiken. De belangrijkste reden is dat zij bang zijn dat ik agressief word als ik stop met anti-psychoticum. De tweede reden is dat zij denken dat ik apathisch word als ik een lagere dosering krijg of stop.

Nou is mijn vraag hoe zit dat met de dopaminereceptoren? Blijkbaar komen er meer dopaminereceptoren bij als ze geblokkeerd worden, een effect wat je bij veel receptoren ziet. Geldt dat niet in mijn geval ook? Dus niet alleen als je anti-psychotica tegen psychoses gebruikt maar ook tegen agressiviteit en apathie?

Antwoord

Hoe wetenschappelijke kennis of een theorie uitpakt voor een individu (jij dus), is nooit zeker. Iedereen kan weer anders reageren. Informatief is wel vaak hoe dat eerder ging met medicatie-veranderingen bij jou.
Wellicht ten overvloede: zomaar stoppen met anti-psychotica wordt afgeraden (hoewel het - dat dus ook wel weer - bij sommigen goed uitpakt).

Luisteren naar artsen is belangrijk. Hun mening is een belangrijk advies. Als je geen RM of andere maatregel hebt, neem je zelf de beslissing wat je met dit advies doet (daar zijn hulpverleners niet altijd zo helder in, naar mijn ervaring). Goed als jij je breed laat informeren!

Sterkte met de situatie.
Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Tom van Wel op 30 januari 2020
  • Deel deze pagina: