Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Maakt abilify roekeloos?

Vraag

Hallo Jim, ik vroeg me af, na het lezen van verschillende artikelen, of het middel Abilify daadwerkelijk roekeloos en impulsief gedrag in de hand werkt.

Ik slik dit middel zelf al jaren en ik merk wel dat, met name in het verleden ik terug ben gevallen in mijn verslavingsproblematiek.

Zelf wijt ik dit niet per direct aan de Abilify maar het kan natuurlijk altijd een rol hebben gespeeld.

Aangezien ik zoveel mogelijk informatie aan het inwinnen ben voor mijn rol als ervaringswerker ben ik naast een beetje huiverig ook gewoon nieuwsgierig.

Bij mij zijn ongeveer 3 a 4 antipsychotica gebruikt en Abilify vind ik persoonlijk het prettigst. Is het echt zo dat je door dit middel lange termijngevolgen etc. niet meer goed onder ogen ziet?

Antwoord

Hey L, dank voor je vraag.

De Amerikaanse FDA heeft inderdaad enige tijd geleden een waarschuwing de wereld in gestuurd dat abilify bij sommige mensen geassocieerd kan zijn met impulsiviteit. Dit was gebaseerd op rapportages bij enkele mensen.

Het betreft dus waarschijnlijk een bijwerking die bij sommige mensen, die hiervoor een speciale gevoeligheid hebben, de kop op kan steken.

Dus als jij niets hebt gemerkt en het middel je goed bevalt, ben jij waarschijnlijk niet een van die personen met een speciale gevoeligheid.

Succes sowieso!

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 27 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

abilify
Medicatie
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook