Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Abilify lijkt schadelijk voor onze zoon, hoe af te bouwen?

Vraag

Dokter Van Os,

Mijn zoon is sinds 2012 psychosegevoelig.

Heeft enkele antipsychotica gehad met lastige bijwerkingen. Sinds 2015 neemt hij Abilify . Eerst pillen daarna maandelijkse spuit. Hierbij heeft hij weinig bijwerkingen, maar het blijft heel schadelijk voor lichaam en geest. De psychoses volgen elkaar ook sneller op .

Wanneer hij uit de psychose is, functioneert hij normaal. Hij heeft geen last van stemmen. Heeft laatste jaren veel stress gehad door moeilijke relatie met zijn intussen ex-vriendin, heeft heel veel interimwerk gedaan met de nodige stress.

Waarschijnlijk is hij ook hoogsensitief. Hij heeft nu reeds 5 psychoses gehad en is natuurlijk heel bang/onzeker voor zijn toekomst. Door alles wat ik op hoopvolle websites – zoals deze van jullie – lees , raak ik steeds meer overtuigd van het feit dat de medicatie hem meer slecht dan goed doet!

Ik geloof heel sterk in het “dopamine supersensitiviteit syndroom”. We hebben onze wens om zeer langzaam af te bouwen besproken met zijn psychiater, maar deze wil ons hierbij niet helpen. Toch willen we er aan beginnen.

Moet hij dan eerst van Abilify maintena 400mg injectie weer overschakelen op de pilvorm ? En indien ja: hoe lang moet hij met de pillen aan de slag voor hij deze dan zeer langzaam kan afbouwen?

Met vriendelijke groeten,
S.

Antwoord

Beste S.,

Mijn eerste vraag, dit verhaal lezend is: is je zoon begonnen met de verwerking van wat de psychose voor hem heeft betekend, hoe zijn psychosegevoeligheid in elkaar steekt, hoe hij er mee om moet gaan, wat zijn ‘verhaal’ is over de psychose in relatie tot de levensloop, hoe hij zijn leven moet aanpassen om de psychosegevoeligheid te kanaliseren….

Kortom: waar staat hij in het herstelproces?

Medicatieafbouw kan natuurlijk, maar heeft hij inmiddels voldoende weerbaarheid opgebouwd? Kent hij de psychosegevoeligheid voldoende? Kan hij voorbij de diagnose naar zichzelf kijken?

Dit zijn belangrijke dingen die moeten gebeuren….

Let me know,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 26 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

abilify
Bijwerkingen
Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook