Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mag familie komen als je opgenomen bent?

Vraag

Goedenavond Ralph,

Is een opname erg? Ik bedoel, is het zo dat je familie niet mag komen?

Bedankt voor het antwoord.

Antwoord

Beste J.,

Een acute psychiatrische opname is geen pretje, al was het maar omdat er dan kennelijk nogal wat aan de hand is en je emotionele balans blijkbaar erg verstoord is.

Tegenwoordig worden mensen alleen opgenomen als ambulante behandeling echt niet mogelijk is. Dat betekent ook dat iedereen die op die afdeling is opgenomen behoorlijk van slag zal zijn. De verpleegkundigen, artsen en vaktherapeuten doen hun best om het verblijf zo dragelijk mogelijk te maken en een effectieve behandeling in te zetten.

In de meeste gevallen is familie meer dan welkom, zij hebben vaak veel vragen, en voor de persoon die is opgenomen is het een verademing om even vertrouwde gezichten te zien. Ik kan natuurlijk niet beoordelen hoe jouw situatie is, en of je aan de vooravond zit van een opname. Mocht dat zo zijn, dan hoop ik dat je snel weer in balans bent.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
opname

Lees ook