Main content

Vraag

Beste Wim,

Mijn vriend heeft recentelijk een psychose gehad en is nu nog opgenomen in een ggz-instelling.

Nu mag hij binnenkort naar huis toe en ik denk graag even met hem mee.

Hoe kan ik hem het beste begeleiden?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste R.,

Fijn dat je vriend binnenkort naar huis mag. Een psychose meemaken kost veel energie, dus hebben mensen daarna vaak nog een tijdje last van vermoeidheid en minder energie en focus.

Het helpt om een duidelijke structuur in de dag te maken en te plannen hoe de week eruit gaat zien. Dat geeft houvast. Activiteiten zijn goed, maar het is even aftasten hoeveel, soms kunnen prikkels wat teveel worden. Goed indelen en opbouwen dus.

Goed voor jezelf zorgen helpt ook: voldoende slaap, gezond eten, lekker bewegen en ontspannen dingen opzoeken.

Daarnaast is emotionele steun natuurlijk belangrijk. Het is nogal wat om een psychose mee te maken, dat moet hij, en jij natuurlijk ook, wel even verwerken. Het is mooi als je mensen om je heen hebt die je kunnen steunen. Niet op een te bezorgde manier, want te veel negatieve emoties geven vaak juist spanning.

Een boek waarin je veel informatie en tips kunt lezen over de periode na een psychose is 'GRIP bij psychose-gevoeligheid' van Sanne van Eeghen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Met vriendelijke groet,

Wim Veling


Logo biografie Wim Veling

Wim Veling is psychiater en adjunct hoogleraar psychiatrie, verbonden aan het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen. Wim doet onderzoek naar de sociale context van psychose en ontwikkelt Virtual Reality behandelingen.

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Wim Veling op 6 maart 2022
  • Deel deze pagina: