Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met een (ernstige) psychische aandoening. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie. 

Mijn man is de laatste tijd agressief en steeds verwarder, wat moet ik doen?

Vraag

Mijn man is sinds een paar maanden erg gestresst en er is een duidelijke gedragsverandering.

Hij is agressief en verward. Ook hoort hij steeds muziek achter een stoel (wat niet kan).

Wat moet ik doen?

Antwoord

Beste I.,

Bedankt voor je vraag. Als je jouw partner ziet veranderen en hij zich gedraagt op een manier die voor jou vreemd is, kan dit beangstigend zijn. Op onze website lees je meer informatie over de voortekenen van een psychose. Het is in ieder geval erg belangrijk om als naaste in contact te blijven met jouw partner, en zijn overtuigingen niet direct te ontkennen. Als er sprake is van een psychose voelt de belevingswereld van diegene als de realiteit en door hiertegen in te gaan kan het contact tussen jullie moeizaam verlopen. Wellicht ervaart hij zijn klachten ook als hinderlijk en wil hij graag hulp ontvangen, maar weet hij zelf niet goed hoe.

In ons brochure Ziek? Hoezo Ziek? staat veel informatie over oorzaken en gevolgen van psychose en vele voorbeelden van gespreksvaardigheden met tips en aanwijzingen over hoe je in gesprek kunt komen of blijven met je naaste. De brochure is gratis te downloaden.

Naast bovengenoemde brochure is er nog veel meer (gratis) informatie beschikbaar in onze webshop/op onze website. Wellicht dat ook de brochure ‘Help! Psychose in de familie‘ je op weg kan helpen.

Veel sterkte,

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ypsilon op 19 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook