Main content

Vraag

Drie weken geleden beschuldigde mijn man mij ineens van (online) ontrouw en bedrog. Hij had een paar weken daarvoor zijn telefoon onder mijn bed gelegd om opnames te maken, en gelooft dat het bewijs daarop te horen is.

Ik herkende hem niet meer en voelde me zeer onveilig, ik ben toen bij hem weggegaan. Inmiddels heb ik via via begrepen dat hij nu denkt dat ik hem wil laten vermoorden. Dit alles is volgens hem te horen op zijn geluidsopname.

Ik heb hem sinds mijn vertrek een paar keer telefonisch gesproken, waarbij hij soms rustig overkomt en dan weer heel warrig is.

Ik kan hem niet overtuigen dat wat hij denkt niet waar is. Het verzandt dan in een welles-nietes-discussie waar hij alleen maar bozer van wordt. Ik heb het gevoel dat ik hem kwijt ben. Ik zou hem zo graag willen helpen, maar omdat ik het onderwerp van zijn waan ben kan dat niet.

Hij heeft aangegeven nog één keer met me te willen praten om onder andere zijn opname te laten horen. Dit wil en durf ik niet meer.

Heeft u advies voor mij over hoe ik hier verder mee om zou kunnen gaan?

Dank u wel!

Antwoord

Beste C.,

Helaas kan het voorkomen dat mannen in een soort psychotische jaloezie terecht kunnen komen die behoorlijk gevaarlijk kan zijn voor de vrouw.

Op dit moment kun je helaas niets anders doen dan geen contact hebben en anderen in het netwerk aansporen om ervoor te zorgen dat hij hulp krijgt.

Ook is het belangrijk dat zijn huisarts op de hoogte is en eventueel de politie.

Het is niet verstandig om met hem af te spreken en het is niet verstandig om hem te zeggen waar je verblijft.

Sorry dat ik niet optimistischer kan zijn - je moet nu vooral voor jezelf zorgen.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 30 april 2021
  • Deel deze pagina: