Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn man is in de war en denkt dat ik hem bedrieg, hoe ga ik hiermee om?

Vraag

Drie weken geleden beschuldigde mijn man mij ineens van (online) ontrouw en bedrog. Hij had een paar weken daarvoor zijn telefoon onder mijn bed gelegd om opnames te maken, en gelooft dat het bewijs daarop te horen is.

Ik herkende hem niet meer en voelde me zeer onveilig, ik ben toen bij hem weggegaan. Inmiddels heb ik via via begrepen dat hij nu denkt dat ik hem wil laten vermoorden. Dit alles is volgens hem te horen op zijn geluidsopname.

Ik heb hem sinds mijn vertrek een paar keer telefonisch gesproken, waarbij hij soms rustig overkomt en dan weer heel warrig is.

Ik kan hem niet overtuigen dat wat hij denkt niet waar is. Het verzandt dan in een welles-nietes-discussie waar hij alleen maar bozer van wordt. Ik heb het gevoel dat ik hem kwijt ben. Ik zou hem zo graag willen helpen, maar omdat ik het onderwerp van zijn waan ben kan dat niet.

Hij heeft aangegeven nog één keer met me te willen praten om onder andere zijn opname te laten horen. Dit wil en durf ik niet meer.

Heeft u advies voor mij over hoe ik hier verder mee om zou kunnen gaan?

Dank u wel!

Antwoord

Beste C.,

Helaas kan het voorkomen dat mannen in een soort psychotische jaloezie terecht kunnen komen die behoorlijk gevaarlijk kan zijn voor de vrouw.

Op dit moment kun je helaas niets anders doen dan geen contact hebben en anderen in het netwerk aansporen om ervoor te zorgen dat hij hulp krijgt.

Ook is het belangrijk dat zijn huisarts op de hoogte is en eventueel de politie.

Het is niet verstandig om met hem af te spreken en het is niet verstandig om hem te zeggen waar je verblijft.

Sorry dat ik niet optimistischer kan zijn – je moet nu vooral voor jezelf zorgen.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 30 april 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook