Main content

Vraag

Mijn man bereikt iedere keer weer zijn dieptepunt dat het leven geen zin meer heeft. Hij geeft alles op, is tot niets meer in staat en alles is hem te veel. Ook de meest simpele dingen als ’s morgens opstaan.

Alle hulp tot nu toe heeft tot niets geleid.

Kan ik mijn man laten opnemen?

Antwoord

Beste A.,

Het lijkt erop dat je man al professionele hulp heeft, maar dat dit tot nu toe niets heeft opgeleverd. Ik weet niet hoelang de behandeling al duurt, maar herstel heeft soms (lange) tijd nodig.
Je kunt overleggen of je eens bij een gesprek met de behandelaar aanwezig mag zijn. Je kunt dan vragen wat je kunt verwachten van het verloop en welke behandelmogelijkheden er zijn. En bijvoorbeeld of een opname zou kunnen helpen.

Je schrijft verder dat hij tot niets in staat is en dat alles hem te veel is. Iemand met een depressie heeft vaak moeite met de dagelijkse dingen. Door hem daarmee te helpen steun je hem wel bij zijn herstel.

Tegelijkertijd kan leven met iemand die zo somber is heel zwaar zijn. Het is belangrijk dat je ook je eigen dingen blijft doen en niet alleen op hem gericht bent. Het gevaar bestaat dat je jezelf wegcijfert. Je bent zijn vrouw en niet zijn hulpverlener.

Je kan ook steun voor jezelf zoeken. Bijvoorbeeld via de huisarts, de Depressievereniging of Labyrint in Perspectief.
Je kunt ook bellen met de hulplijn van MIND Korrelatie voor adviezen en tips van psychologen en maatschappelijk werkers.

Je schrijft ook dat in zijn dieptepunt het leven voor hem geen zin meer heeft.

Maak je je misschien ook zorgen dat hij overweegt om een einde aan zijn leven te maken?

Op de website van 113 Zelfmoordpreventie vind je informatie. Je kunt hier ook contact opnemen met deskundige vrijwilligers.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

Heleen,
Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 49
Beantwoord door: Ypsilon op 3 juli 2020
  • Deel deze pagina: