Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Manisch-depressiviteit in de familie, krijg ik het ook?

Vraag

Ik ben 18 jaar, ik kom uit een fam met veel manie en depressie echter zijn mijn ouders beide niet, ik heb altijd veel gepiekerd vanaf mijn 14e dit gaat vooral over wat andere van mijn acties vinden en veel angst voor fouten en de gevolgen ervan.

Ik wil graag weten: Is het mogelijk dat ik ook problemen heb of krijg? Of ik hier iets tegen kan doen. Misschien ben ik gewoon bang dat het manisch depressiviteit is en denk ik er teveel over na.

Ik wil weten of ik dat denken van mij wat kan verminderen.

Antwoord

Als er bij iemand in de directe familie mensen zijn bij wie een bipolaire stemmingsstoornis (manisch-depressiviteit) is vastgesteld, dan heeft diegene een iets grotere kans om zelf ook een depressie of een bipolaire stemmingsstoornis te krijgen. Overigens is de kans dat die dat niet krijgt natuurlijk nog veel groter, laten we wel wezen. Bovendien hebben heel veel mensen (zeker ook in de adolescentie, zoals jij) voorbijgaande emotionele klachten die helemaal niet op een psychische aandoening hoeven te wijzen.

Maar toch, wie met zo’n familiair risico langer durende psychische klachten krijgt (angst, depressiviteit, lichte psychotische verschijnselen) doet er goed aan om eens naar de huisarts te gaan om dat te bespreken. Soms is een advies van een psycholoog of psychiater zinvol. Tegen hardnekkig gepieker kan soms een eenvoudige psychotherapie helpen.

Daarnaast geldt, meer in het algemeen: wat goed is voor iedereen, is zeker ook belangrijk voor iemand met een verhoogd risico op een stemmingsstoornis. En dan bedoel ik een gezonde leefstijl, geen drugs gebruiken, voorzichtig zijn met alcohol, beetje regelmatig leven leiden.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 april 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook