Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoelang duurt het voordat medicatie aanslaat bij een psychose?

Vraag

Beste Dirk,

Mijn vriend worstelt erg met psychoses sinds afgelopen september. Het is nu een paar keer goed misgegaan na heftig gebruik van cannabis en psychedelica. Hij heeft tijdens normaal medicatiegebruik wel goede kanten en inzet getoond, maar het is sinds een paar weken weer helemaal mis. Hij zit sinds twee weken erg diep in een psychose en is gedwongen opgenomen.

Kan het langer dan een paar weken duren voordat iemand wat verbeteringen laat zien en de medicatie aan gaat slaan?

Tot nu toe duurde het korter voordat hij weer een beetje tot zichzelf kwam. Hij neemt nu sinds 8 dagen weer olanzapine.

Dank je wel.

Antwoord

Het kalmerende en slaapverwekkende effect van olanzapine treedt meestal binnen enkele dagen op. Het effect op de psychotische belevingen duurt meestal wat langer, 2-6 weken.

Vaak worden mensen als ze weer goed slapen vanzelf overdag ook wat rustiger, en dan zie je de psychose ook al eerder naar de achtergrond gaan.

Als mensen een psychose hebben door middelengebruik, zie je meestal – maar niet altijd – snel een positieve verandering. Als mensen vaker dit soort medicatie hebben gebruikt, zie je nogal eens dat het langer duurt voordat iemand uit de psychose komt.

Groet,

Dirk Corstens

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Dirk Corstens op 8 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook