Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kunt u verklaren waarom medicatie eerst leek te werken en toen niet meer?

Vraag

Vanwege een eerdere depressie en angststoornis slikte ik al citalopram 20 mg. Helaas ben ik hier weer in beland. Het is ook een heftig jaar geweest: vriendin aan kanker overleden, zus kanker, mijn relatie uit. De stress van een nieuwe baan was de trigger om onderuit te gaan.

Ik begin binnenkort met cognitieve gedragstherapie. Vijf weken geleden ben ik begonnen met het verhogen van de citalopram naar 30 mg. Omdat ik veel angst had slikte ik ook nog drie keer per dag 2 mg diazepam.

De eerste week merkte ik weinig maar daarna heb ik twee hele goede weken gehad zonder angst, en kon ik weer lekker slapen en had energie. Helaas was het na twee weken voorbij en kreeg ik weer meer angst en had ik totaal geen energie terwijl ik wel sliep.

Kunt u verklaren dat ik twee weken goed gefunctioneerd heb en dat het nu weer helemaal weg is?

Antwoord

Beste J.,

Het is moeilijk om ‘op afstand’ te kunnen begrijpen wat er bij een bepaald iemand allemaal speelt. Dat kan dus niet via PsychoseNet, maar moet in een gesprek met de behandelaar worden uitgezocht.

In het algemeen kun je stellen dat psychische klachten erg in ernst kunnen variëren, al dan niet afhankelijk van de omstandigheden.

Bij antidepressiva zie je in het begin de klachten nog wel eens tijdelijk toenemen. Leg dit nog eens voor aan je behandelaar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 27 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook