Main content

Vraag

Beste Jim,

Is er medicatie voor de negatieve symptomen van schizofrenie?

Ik gebruik op dit moment 1000 mg Aktiprol, 75 mg clomipramine, en daarbij gebruik ik nog promethazine en Akineton.

Kunt u mij adviseren?

Met vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

In het algemeen zijn negatieve symptomen - in de zin van verandering in de motivatie en het aktiviteitenpatroon - niet goed te beïnvloeden met medicatie.

Of erger: veel antipsychotica maken de negatieve symptomen erger omdat ze de mens een beetje onverschillig maken. Dit helpt om de psychotische symptomen te dempen, maar het dempt ook de motivatie van de persoon en zo de deelname aan het leven.

Dus het is belangrijk om uit te vinden in hoeverre de negatieve symptomen samenhangen met de Aktiprol, en te kijken of een dosisverlaging kan helpen de negatieve symptomen te verminderen.

Als het niet de medicatie is, kun je kijken naar andere oorzaken van negatieve symptomen zoals:

  1. Geen daginvulling: geen opleiding, geen dagbesteding, geen sociale activiteiten;
  2. Geen perspectief: veel mensen met een psychose hebben geen perspectief op hun leven en hun toekomst omdat ze niet de juiste herstelbenadering hebben gehad. Dit kan zijn bijvoorbeeld deelname aan een herstelwerkgroep of WRAP, en toegang tot leergroepen bij een herstelacademie;
  3. Depressie en onverwerkte trauma's;
  4. Stigma en - erger - geïnternaliseerd stigma, zodat de persoon zichzelf is gaan afschrijven en niet meer in zichzelf gelooft.

Voor al deze dingen is geen medicatie, maar wel andere niet-farmacologische benaderingen die ingezet kunnen worden...

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 7 juni 2021
  • Deel deze pagina: