Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is medicatie echt nodig om de PTSS te kunnen behandelen?

Vraag

Ik heb de diagnosen bipolaire stoornis type 2 en PTSS.

Ik heb het een aantal jaren alleen geprobeerd maar ik wil nu weer in behandeling. Direct komt weer de vraag van wel of geen medicatie. Ze willen dat ik stabieler ben om de PTSS te kunnen behandelen. Ik neem liever geen medicatie omdat ik altijd veel last heb van bijwerkingen.

Is het nog de moeite waard om de weg van medicatie te onderzoeken? Antipsychotica heb ik altijd geweigerd omdat die in mijn ogen nog heftiger zijn dan wat ik al geprobeerd heb.

Antwoord

Beste A.,

Het is altijd moeilijk om via PsychoseNet een antwoord op maat te geven omdat je daarvoor iemand persoonlijk moet kennen, en ook de details van de psychische problematiek en eerdere behandelingen.

Bij Bipolair type 2 gaat het dus vooral om terugkerende depressies, want de manische klachten zijn naar ik aanneem beperkt van ernst (hypomanie) en hebben (dus) nooit tot grote problemen geleid.

En hoe erg waren je depressies in het verleden? Met psychose? Met suïcidaliteit? Bespreek met je behandelaar die de PTSS gaat behandelen hoe die het risico inschat als er geen medicatie voor de stemmingsstoornis wordt gegeven. Het gaat dan dus om het risico van een depressie. Uiteindelijk bepaal jij hoe je de behandeling wilt doen, met of zonder medicatie.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 december 2021

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie
PTSS

Lees ook