Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Medicatie-switch bij vriend?

Vraag

Een vriend van mij, reeds talloze keren in opname geweest in psychiatrische instelling, met een verleden van psychoses, en volgens de dokters nog steeds psychosegevoelig. Hij krijgt de laatste jaren clozapine (Leponex) in combinatie met Xeplion, en voelt zich daar niet goed bij, heeft het gevoel vijf keer per dag te moeten gaan rusten/slapen. Waar hij zich vroeger veel beter voelde met Haldol (ook nog wel rust nodig overdag, maar 1 of 2 keer volstond).

Is het aan te raden terug over te schakelen naar Haldol?

Ik zou patiënt aanraden om kort in opname te gaan (7 dagen of zo) om de medicatie op punt te stellen. Ik ben zelf al jarenlang stabiel met bipolaire stoornis. Ik heb persoonlijk geen ervaring met psychoses. Ik zie momenteel wel duidelijk dat patiënt middelmatig depressief is, naar aanleiding van recente gebeurtenissen die buiten zijn wil gebeurden, maar een invloed hebben op zijn leefomstandigheden.

Antwoord

Xeplion en clozapine samen is een hele mix, zeg maar best wel exotisch.

Als zijn kwaliteit van leven te lijden heeft onder de medicatie, met name het hyper-sedatieve effect, is mindering dan wel switchen een idee. Maar hij moet degene zijn die dat wil, natuurlijk.

Als hij het beter deed op haldol dan kan er overwogen worden om daarop terug te gaan. Als een psychotische ontregeling makkelijk optreedt bij hem is een opname om de medicatie-switch mogelijk te maken wellicht een goede optie.

Maar een en ander moet wel van hem uit komen, en de behandelaar moet het er mee eens zijn, natuurlijk.

En succes is helaas niet gegarandeerd – je weet dat de reactie op medicatie niet te voorspellen is, helaas….

Veel succes en dank voor je betrokkenheid!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Jim van Os op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Naasten

Lees ook