Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Medicatie wellicht verlagen?

Vraag

Ik silk lithium (camcolit) en  Olanzipine. Deze medicatie gebruik ik nu ongeveer 2 jaar. Voor mijn gevoel heb ik erg veel last van vermoeidheid , trillende handen , mondtrekken, heb nauwelijks contact met GGZ. Mensen zien aan mij dat ik me erg apathisch gedraag.

Afbouwen van de medicatie wordt niet voorgesteld, maar de bijwerkingen beginnen toch erg lastig te worden.

Zou ik eens kunnen proberen om te verlagen?

Antwoord

Je kunt altijd proberen te reduceren als de bijwerkingen niet goed verdraagbaar zijn en je kwaliteit van leven naar beneden halen.

Dit is niet risicoloos – dus niet doen als je naar Thailand gaat of wil binnenkort.

En je moet het niet alleen doen – vind iemand die met je mee wil denken en een oogje in het zeil wil houden. Liefst een ruimdenkende psychiater die met je mee wil denken.

Doe het niet als de psychosegevoeligheid cq de stemmingsgevoeligheid altijd net onder de oppervlakte zit te wachten om je uit evenwicht te brengen en de medicatie een redelijk tegenwicht lijkt te bieden.

Er is meer reden om te reduceren als je veel last heb van bijwerkingen en je sowieso stabiel bent, en ook stabiel blijft als je wel eens een paar dagen je medicatie vergeet.

Dus zoiets zou ik zeggen – maar bespreek het vooral ook met je voorschrijver!

Het hangt ook een beetje af van je lithiumniveau in het bloed. Wat is je gebruikelijke waarde en heeft dat je altijd goed beschermd? Waarom is er naast lithium ook olanzapine voorgeschreven? Wat dat een keer toen je ook psychotisch was en heeft men het daarna vergeten te stoppen of is er een meer fundamentele reden om naast de lithium ook olanzapine te geven?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 56
Beantwoord door: Jim van Os op 9 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook