Main content

Het goed en veilig innemen van antipsychotica is belangrijk om onnodige (extra) bijwerkingen te voorkomen en om er voor te zorgen dat je geen nare ontwenningsverschijnselen krijgt.

Hoe kun je antipsychotica het best gebruiken?

Antipsychotica kun je het best op de volgende manieren gebruiken:

  • Neem je (orale) medicatie altijd op hetzelfde tijdstip in. Veel mensen nemen antipsychotica ’s avonds omdat je er wat slaperig van kan worden.
  • Iedereen vergeet wel eens zijn medicijnen in te nemen, maar probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Een vergeten dosis kun je alsnog innemen tot 8 uur voor de volgende dosis.
  • Depots/injecties moeten met regelmaat en op vaste tijden worden toegediend, hiervoor bestaan speciale depot-poli’s.
  • Houd je aan de dosering die je is voorgeschreven. Overleg altijd eerst met je behandelaar voor je iets aan je dosering verandert, ook wanneer je veel last hebt van bijwerkingen
  • Vraag op tijd om een herhaalrecept bij je arts, voorkom dat je zonder antipsychotica komt te zitten.
  • Pas op met alcohol- en drugsgebruik in combinatie met antipsychotica. Drink je regelmatig? Bespreek dit dan met je arts.
  • Als je net antipsychotica gebruikt of je dosering is opgehoogd kun je beter niet autorijden. Stap niet in de auto wanneer je je suf of slaperig voelt of wazig ziet.
  • Stop NOOIT zomaar met het innemen van je medicatie. Je loopt hierdoor een onnodig groot risico op een nieuwe psychose.

Vergelijk antipsychotica en hun bijwerkingen met de Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool van PsychoseNet

Met de antipsychotica keuzetool kun je de bijwerkingen van diverse antipsychotica met elkaar vergelijken, zodat je een meer bewuste keuze kan maken welke medicatie je kiest.

Vergelijkingstool Antipsychotica - PsychoseNet

Meer weten? Lees verder over:

Externe informatie:
Medicijngebruik.nl Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik
Meldpuntmedicijnen.nl Website waar medicijngebruikers goede en slechte ervaringen met medicijnen kunnen melden en inzien
Rijveiligmetmedicijnen.nl Informatie over de invloed van medicijnen op het rijgedrag
Medicijnbalans.nl Neutrale en objectieve informatie over nieuwe geneesmiddelen
Apotheek.nl Informatie over specifieke medicijnen en bijsluiters

  • Deel deze pagina: